Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

Has anyone unexpectedly lost power to powerwalls + backup gateway?

cnwinger

Member
May 8, 2020
35
1
SoCal
My powerwalls have been down since 3/2. Tesla was supposed to get back to me after the initial report, but never did (surprise, surprise!). I called in again today and went through power-cycling everything (powerwalls, powerwall breaks, main breaker), but I still have no power to the backup gateway or the powerwalls. I checked all the breakers.

Tesla now says Tier 2 needs 3-5 days to review and then they can actually schedule a visit. So they might not be out here for 2 weeks, and every day I'm losing money.

Has anyone experienced this? Is there something else I should check while I wait?
 

MorrisonHiker

S 100D 2021.4.18.2
Mar 8, 2015
9,673
8,935
Colorado
Do you have solar too or just Powerwalls?

You mentioned checking the breakers, but is it possible someone pulled the electrical shutoff safety switch?
1615497434581.png
 

DrSmile

Member
Nov 7, 2018
221
138
Northern NJ
If the Powerwalls are switched off and you get a power outage the gateway will turn off and not come on again until grid power is restored (you can supply 12 volts to a pin but it's not easy to get to).
 

holeydonut

Supporting Member
Jun 27, 2020
1,515
890
East Bay NorCal
So if I'm understanding this right, your solar is working fine; your home loads are working fine...

But when you use your Tesla App, you see nothing. And that long-green light on the side of your Powerwalls is not illuminated?

Have you tried to see if you see the Gateway's wifi network (TEG-XXX)?
 

cnwinger

Member
May 8, 2020
35
1
SoCal
So if I'm understanding this right, your solar is working fine; your home loads are working fine...

But when you use your Tesla App, you see nothing. And that long-green light on the side of your Powerwalls is not illuminated?

Have you tried to see if you see the Gateway's wifi network (TEG-XXX)?
Correct. I was troubleshooting an issue with SolarEdge data prior to this, and I unplugged the zigbee for a couple days. That thing has been showing "no signal" for weeks, but that should have no impact on the gateway or powerwalls as far as I can tell. Tesla app has not been able to show anything since 3/2.

The TEG network does not show up in a WiFi scan standing right next to the backup gateway - unsurprisingly, since the gateway appears to have no power.
 

cnwinger

Member
May 8, 2020
35
1
SoCal
If the Powerwalls are switched off and you get a power outage the gateway will turn off and not come on again until grid power is restored (you can supply 12 volts to a pin but it's not easy to get to).
I never lost Grid power as far as I know? The powerwalls were only switched off (and back on again) today when power cycling.
 

Vines

Active Member
Jul 20, 2018
1,876
2,202
Silicon Valley, CA
My powerwalls have been down since 3/2. Tesla was supposed to get back to me after the initial report, but never did (surprise, surprise!). I called in again today and went through power-cycling everything (powerwalls, powerwall breaks, main breaker), but I still have no power to the backup gateway or the powerwalls. I checked all the breakers.

Tesla now says Tier 2 needs 3-5 days to review and then they can actually schedule a visit. So they might not be out here for 2 weeks, and every day I'm losing money.

Has anyone experienced this? Is there something else I should check while I wait?

How far away are the Powerwalls to the Gateway?

It sounds like there might be a power supply or communication issue with the Powerwall to GW wired connection.

Alternatively a CT may have failed and throwing errors to the GW, which goes into safety mode
 

cnwinger

Member
May 8, 2020
35
1
SoCal
How far away are the Powerwalls to the Gateway?

It sounds like there might be a power supply or communication issue with the Powerwall to GW wired connection.

Alternatively a CT may have failed and throwing errors to the GW, which goes into safety mode
It's right next to the PWs. They've been working fine for months.

It does seem like some type of hardware failure with the gateway.
 

Odobo

Member
Feb 16, 2021
30
16
USA
It's right next to the PWs. They've been working fine for months.

It does seem like some type of hardware failure with the gateway.
If you don't see the TEG network, then that shows the TEG got issue already.....probably fried a component on a PCBA and that cause it failed to boot up...
 

cnwinger

Member
May 8, 2020
35
1
SoCal
Got someone to come out at last...my "backup gateway hardware failure" guess was accurate: Backup Gateway needs to be replaced.

One more month (or less...).
 

About Us

Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.

Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


SUPPORT TMC
Top