TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Powerwall

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Herbie65, Nov 9, 2015.

 1. Herbie65

  Herbie65 eigenaar TESLAND.COM en AlloyGator.nl

  Joined:
  Dec 2, 2014
  Messages:
  879
  Location:
  Netherlands
  Tot nu toe werd er weinig aandacht besteed in NL aan dit product, puur omdat ons netwerk het gebruik hiervan niet erg aantrekkelijk maakt.
  Tot nu toe.....
  'Gas tegen dagprijs en uurprijs voor stroom'|Consument| Telegraaf.nl
  Als dit werkelijkheid wordt, kun je de Powerwall opladen op het moment dat de energie het goedkoopst is, en gebruiken als je het wil.
  Interessant?
   
 2. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,566
  Location:
  Breda, Netherlands
  In het artikel staat dat het voordeel voor de consument kan oplopen tot enkele tientjes per jaar. Misschien is dat door gebruik van een powerwall meer, maar lijkt me niet snel voldoende om de kosten van de powerwall te kunnen dekken.
  Het probleem met de stroomprijs is dat deze voor het grootste deel uit accijnzen en belastingen bestaat. Zelf als zou je de stroom afnemen tegen 50% van de piekprijs, dan nog scheelt dat maar enkele centen (10-15%) op de totaalprijs per kWh. Daar valt dus weinig winst mee te behalen.
   
 3. PaulusdB

  PaulusdB Mayor Gnomus Vintage Limb

  Joined:
  Jul 12, 2013
  Messages:
  6,444
  Location:
  Europe
  Die business case is inderdaad niet rond te krijgen, lijkt me.

  De andere case is overdag zelf opgewekte elektriciteit uit zonne- of windenergie (die je over een paar jaar niet meer mag salderen)
  in een powerwall o.i.d. opslaan om des avonds en des nachts te kunnen benutten.

  Of komt er dan een accijns-ontloop-compensatie heffing op accu's, zoals die er voor zonnepanelen ook wel zal komen?
   
 4. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,566
  Location:
  Breda, Netherlands
  Dan moet je transportkosten betalen voor het transport van je panelen naar je eigen meterkast ;)
   
 5. PaulusdB

  PaulusdB Mayor Gnomus Vintage Limb

  Joined:
  Jul 12, 2013
  Messages:
  6,444
  Location:
  Europe
  Het is maar goed dat jij niet in de politiek zit, M.

  Zo creatief is men gelukkig nog niet.
   
 6. Glitch

  Glitch Member

  Joined:
  Oct 28, 2014
  Messages:
  948
  Location:
  The Netherlands, Europe
  Wij op kantoor willen het wel gaan gebruiken maar meer als kantoor UPS. Wij hebben nu binnen een jaar tijd al 2X een stroomstoring gehad die langer dan 2 uur duurder. Uiteraard hebben wij van Stedin nu al 2x 195 euro ontvangen hiervoor maar je kan gewoon niets meer. Het opvangen als backup is voor ons ideaal. Uiteraard moet de Tesla niet aan het laden zijn dan want die trekt de boel leeg.
   
 7. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,443
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Helaas ben ik het artikel gaan lezen, en scrollde per ongeluk naar de comments. Wat een treurnis....

  Het lijkt me wel een voordeel als ik de auto kan laden op het moment dat het tarief gunstig is. Slim laden op basis van een dynamische prijs.
   
 8. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,566
  Location:
  Breda, Netherlands
  Wel grappig om te zien toch? Google translate werkt helaas niet. Welke taal zou het zijn? ;)
  henkhaan (gast)
  trap daar toch niet in. alle heb een reden dat ze dat willen doen en het is nooit voor tegemoed koming of dat het beter voor jou is. pure oplichting
  09-11-2015, 11:54
  steurtienkampen (gast)
  dat was ook de achterliggende gedachten met die slimme meter, om nog meer de burgers uit te knijpen, burgers van Nederland, we worden steeds meer bedondert door die grote jongens die strak in het pak zitten.
  09-11-2015, 11:54
  Jansen J (gast)
  Dan kun je helemaal niks meer controleren ook want dat is niet meer om te doen dan,slimme tactiek waar ze proberen mee te komen
  09-11-2015, 11:53
  Albert (Gast) (gast)
  Ik vindt die slimme meter die door m,n strot is gedrongen, maar niks,kon eerder zelf, een berekening maken, nu snap ik er niks meer van, laag en hoog tarief, terwijl ik maar 1 meter heb bv. het slimme ervan, zal wel bij de leveranciers (en overheid)liggen. nooit toestemming gegeven om meterstanden door te geven, en wordt Toch (stiekum)gedaan...Bwahh.....
   
 9. Pascal-R

  Pascal-R Active Member

  Joined:
  Mar 19, 2015
  Messages:
  1,270
  Location:
  Zeeland, Netherlands
  Het grootste probleem is de energiebelasting. De 14ct aan energiebelasting en btw die op 1 kWh zit zou voor dit soort toepassingen beter procentueel kunnen zijn (dan kan overigens de totale jaarlijkse energiebelasting die de overheid ontvangt gelijk kunnen blijven). Nu is het een enorme demper. Als de energieprijs halveert (van ca. 7 ct naar 3,5 ct), is de procentuele impact op je totale energieprijs beperkt. Echter bij een procentuele energiebelasting heb je een "accelerator", die "gewenst gedrag", oftewel energie sparen wanneer schaars en gebruiken wanneer voldoende aanwezig veel meer bevorderd.
   
 10. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,566
  Location:
  Breda, Netherlands
  @Pascal: da's precies wat ik zei.
  Echter: juist die belasting kan het straks interessant maken. Het is natuurlijk vreemd dat je als particulier het bedrag inclusief belasting en transportkosten ontvangt bij teruglevering. Dat gaat vast veranderen. Als je dan voor teruglevering alleen nog de kale stroomprijs ontvangt, is het niet meer interessant om zonnepanelen te hebben. Tenzij je de stoom voor (later) eigen gebruik kunt opslaan. Dan wordt Nederland alsnog een interessante afzetmarkt voor de powerwall.
   
 11. jja

  jja Member

  Joined:
  Feb 15, 2013
  Messages:
  159
  Location:
  Arnhem, the Netherlands
  Als we in 2020 (?) niet meer mogen salderen dan ontvang je misschien slechts de energieprijs voor de terug geleverde energie, maar bedenk dat alleen het overschot aan zonnestroom terug geleverd wordt. Het deel dat je zelf gebruikt levert je nog steeds de totale kWh-prijs op.
  Met het slim starten van wasmachine / vaatwasser / warmtepomp lukt het ons om 2/3 van de zonnestroom zelf te gebruiken.
   
 12. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,566
  Location:
  Breda, Netherlands
  ik kreeg vandaag mijn nieuwe contract van Qurrent binnen. Daarin staat dit (voor mij niet relevant want ik heb geen panelen):

  Terugleververgoeding

  Als je zelf opwekt met zonnepanelen, kan het zijn dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. In die gevallen lever je dit overschot automatisch aan het energienet, waar Qurrent het van je overneemt. De vergoeding die wij je betalen voor jouw stroom, wordt ook wel teruglevergoeding genoemd. Bij Qurrent ontvang je een terugleververgoeding van €0,10 (exclusief BTW).

  Is dat niet wettelijk geregeld?
   
 13. Wolfke

  Wolfke Member

  Joined:
  Feb 26, 2015
  Messages:
  495
  Location:
  Keerbergen, België
  In België (voor zover er leveranciers zijn die het aanbieden ...) bedraagt dat cijfer 0,065 euro /kWh :crying:
   
 14. davandy

  davandy Model X 90D Pearl White full option AP2.

  Joined:
  Mar 9, 2015
  Messages:
  623
  Location:
  Melsele Belgium
  Ze vergeten wel dat zonder de mensen met zonnepanelen we al lang in het donker hadden gezeten wegens gebrek aan stroom.
   
 15. Wim S.

  Wim S. Well-Known Member

  Joined:
  Apr 11, 2013
  Messages:
  5,648
  Location:
  NL
  #15 Wim S., Nov 11, 2015
  Last edited: Nov 11, 2015
  Er moet een 'redelijke' vergoeding worden betaald. En 10 eurocent excl. btw is best redelijk. Ik betaal bij Qurrent gemiddeld net geen 4 cent per kWu en dat is ook nog incl. btw. Die 4 cent is hun inkoopprijs. Bij door hen in te kopen zonnestroom leggen ze er dus bijna 8 cent per kWu bij. Nu zullen ze met subsidies dit gat wel dichten, maar toch.
   
 16. ERvee

  ERvee member

  Joined:
  Oct 12, 2014
  Messages:
  1,140
  Location:
  Nieuwegein, The Netherlands
  Heb ook Qurrent. je mag daar nu nog steeds salderen (bij de meeste leveranciers overigens). Dus alleen als je op jaarbasis meer terug levert dan afneemt heb je te maken met die 10 cent. Daaronder krijg je gewoon hetzelfde terug als je betaald.

  Overigens mag je oa bij Greenchoice tot iets van 1000 kWh terugleveren met een vergoeding die hetzelfde is als je tarief.
   
 17. Thelosen

  Thelosen Member

  Joined:
  Apr 29, 2013
  Messages:
  223
  Location:
  Nederland
  Er is nog een businesscase betreffende de Powerwall die ik nog niet gelezen heb. In Nederland hebben de meeste eigenaren van een elektrische auto een aansluiting van 3x25A. Dat gaat nog goed als je 1 elektrische auto hebt, maar bij twee gaat dat volledig mis met het beschikbare vermogen.

  Nu hebben de meeste van ons al zonnepanelen liggen, maar kun je er niet van op aan dat die vermogen leveren op het moment dat je de auto's wilt laden. (Somber weer, sneeuw op de panelen of nacht...) Dat betekent dat je een grote veiligheidsmarge aan moet houden betreffende het laadvermogen, aan de slag moet met domoticasturing op basis van belasting of je huisaansluiting moet verzwaren.

  Een zware huisaansluiting in Nederland kost echter een vermogen in aanleg en ook nog in jaarlijkse kosten. Met een Powerwall kun je echter aan peakshaving gaan doen. Ik weet niet wat de aansturingsmogelijkheden zijn, maar met zorgvuldig inregelen kom je waarschijnlijk al een heel eind.

  Met deze toepassing zie ik in Nederland terugverdientijden van minder jan 5 jaar. Los van alle andere besparingen, zoals verschillen in tarieven en besparing transportkosten.
   
 18. Wolfke

  Wolfke Member

  Joined:
  Feb 26, 2015
  Messages:
  495
  Location:
  Keerbergen, België
  Wanneer zijn die dingen eigenlijk leverbaar? Ik heb al gelezen over een verhoogd vermogen maar op de website is het alsnog ongewijzigd.
   
 19. Thelosen

  Thelosen Member

  Joined:
  Apr 29, 2013
  Messages:
  223
  Location:
  Nederland
  De productie wordt nu opgestart in Nevada. Ze hebben voor zover dat bekend is al bestellingen binnen waar ze heel 2016 niet doorheen komen. Wanneer de levering hier begint is natuurlijk ook afhankelijk van de aanwezige markt. Zelf geven ze aan vanaf begin 2016. :)

  Als we dus allemaal zo'n powerwall gaan bestellen, kon het wel eens een stuk sneller gaan. Leverbaar uit voorraad zie ik voorlopig niet gebeuren..
   
 20. ERvee

  ERvee member

  Joined:
  Oct 12, 2014
  Messages:
  1,140
  Location:
  Nieuwegein, The Netherlands
  Niet helemaal mee eens.

  Je haalt zo'n 17 kWh uit die aansluiting. Stel dat je er in de nacht 3 gebruikt voor die droger, wasmachine etc. Hou je nog 14 over. Daar krijg je zelfs twee volledig lege Tesla's weer mee vol in n avond/nacht. Het moet wel goed aangestuurd worden idd. Maar daar zijn (los van gewoon zelf instellen) best mooie en betaalbare oplossingen voor te krijgen.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC