TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Phone App Not Connected

Discussion in 'Model 3: User Interface' started by NormVA, Jan 5, 2020.

  1. NormVA

    NormVA Member

    Joined:
    Jul 30, 2018
    Messages:
    53
    Location:
    Reston
    Very often when I go to pre-heat my M3, I get a message that my phone is not connected. Then at some point it will randomly connect. Anyone know how to fix this. My phone is a Samsung S7. Thanks, Norm
     
  2. hugh_jassol

    hugh_jassol Member

    Joined:
    Jan 26, 2019
    Messages:
    704
    Location:
    Los Angeles
    What message are you talking about - the one when you open the app and it says "waking up"? If so, your car goes to sleep to save power after it has been parked for a while and it takes time to wake it up. Sometimes it takes a few seconds and sometimes it can take longer depending on the LTE signal.

    Or are you talking about something else?
     
  3. NormVA

    NormVA Member

    Joined:
    Jul 30, 2018
    Messages:
    53
    Location:
    Reston
    I get a message at the bottom of the screen (white stripe) that says "updated at" and the time. There is a circle going around like it is trying to update. The charge is gray and the bar across the bottom of the "Climate" screen blocks the buttons (which are probably gray anyway). I have tried rebooting the phone and also turning bluetooth off and on. Nothing works.
     
  4. drtimhill

    drtimhill Active Member

    Joined:
    Apr 25, 2019
    Messages:
    1,446
    Location:
    Seattle
    Does your car have a WiFi and/or decent cell signal? It needs this to connect to the phone app (via internet).
     
  5. NormVA

    NormVA Member

    Joined:
    Jul 30, 2018
    Messages:
    53
    Location:
    Reston
    I believe that it has a decent WiFi signal and I live in a area with very good cell coverage. When I initially logged the car into WiFi the signal looked good and it connected without any problem.
     
  6. drtimhill

    drtimhill Active Member

    Joined:
    Apr 25, 2019
    Messages:
    1,446
    Location:
    Seattle
    Couple of things you might try to narrow it down a bit. Try one of the 2rd party Tesla apps (Stats for example), and see if they can connect. That at least would indicate if its the Tesla app itself or car connectivity. You might also try a car reset; this is a feeble fix of course (the old "if in doubt reboot the computer" chant of support the world over), but it has been known to fix issues like this.
     
  7. NormVA

    NormVA Member

    Joined:
    Jul 30, 2018
    Messages:
    53
    Location:
    Reston
    I have done a number of reboots while working on the voice command problem. Rebooting did not seem to have any effect. I will try looking at a 3rd party app to check the internet connection. I have watched some YouTubes in the car while parked at the house -- no problem. Thanks, Norm
     
  8. drtimhill

    drtimhill Active Member

    Joined:
    Apr 25, 2019
    Messages:
    1,446
    Location:
    Seattle
    If you have a spouse or older kids (you trust!!) can you get them to install the app and see if it works for them?
     
  9. itsnotyou

    itsnotyou New Member

    Joined:
    Nov 7, 2019
    Messages:
    4
    Location:
    Canada
    I have this issue all the time. I am sure it is not the app, I think it is the car as I have the app on my tablets also and neither works. Then out of the blue the phone app will and so will the tablets. Then it may not connect again for a few days.

    It always works as the key
     
  10. NormVA

    NormVA Member

    Joined:
    Jul 30, 2018
    Messages:
    53
    Location:
    Reston
    I, also, have the app on my Samsung phone and iPad. i have never checked the iPad when the phone wasn't working. i will look at that. As I remember, this started after i received an update shortly after getting the car in November.
     
  11. Keung18

    Keung18 Member

    Joined:
    Jan 7, 2020
    Messages:
    48
    Location:
    Hong Kong
    I also want to ask.... I always wait over few mintues, but finally show "Vehicle Connection Error". How can I solve the problem??
     

    Attached Files:

Share This Page

  • About Us

    Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
  • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


    SUPPORT TMC