Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

De Wondere Wereld der Warmtepompen volgens EnergieGratiz en voor Tesla fans

This site may earn commission on affiliate links.

Keezje

Active Member
Dec 17, 2013
2,468
1,530
Netherlands
In een presentatie, speciaal voor Tesla eigenaren en in het bijzonder voor vrienden van het België/Nederland deel van TeslaMotorsClub.com, neemt Klaas Mulder van Energie Gratiz (www.energiegratiz.nl) je mee voor een introductie over warmtepompen en aanverwante onderwerpen.

Een warmtepomp, is dat wat voor jou?

Klaas zal in een toegankelijk verhaal langs een aantal topics gaan:

  • Energie en Mobiliteit tot ca. 2010 in NL. Elektrisch rijden nu. Analogie transitie mobiliteit en woningverwarming
  • Waarom Teslarijders als eerste van het aardgas af moeten. En waarom een warmtepomp voor woningverwarming in 2016?
  • De warmtepomp voor dummies; soorten warmtepompen; lucht-water-warmtepomp voor woningverwarming
  • Uitdaging terugverdientijd warmtepomp afgelopen jaren; grote stappen vooruit in NL vanaf januari 2016; rekenvoorbeeld gemiddelde gezinswoning
  • Financieringsvoordelen Nederlandse overheid
Door het aantal deelnemers per sessie beperkt te houden, kan Klaas individuele vragen en situaties die voor alle deelnemers interessant kunnen zijn, plenair behandelen. De bedoeling is, dat er daarnaast ook tijd zal zijn om één-op-één kort vragen te beantwoorden en eventueel vervolgafspraken te maken.

Twee sessies staan ingepland. De eerste op dinsdag 8 maart en de tweede op woensdag 23 maart 2016, beide in Rijswijk (bij Den Haag, gunstig gelegen aan de A4). Inschrijven en contactinformatie via https://www.eventbrite.nl/e/registratie-de-wondere-wereld-der-warmtepompen-volgens-energie-gratiz-en-voor-tesla-fans-21343286344

Zorg dat je er snel bij bent, de ruimte is beperkt tot 15 deelnemers per avond.

Als er meer belangstellenden zijn dan plaatsen, worden later misschien één of meer extra sessies georganiseerd, mogelijk elders in het land.

We kijken uit naar jullie reacties!

Klaas, Hendrik en Kees
(EnergieGratiz, HWS en Keezje)



(met dank aan tonvanboven voor de ondersteuning bij het maken van de Eventbrite tool)
 
Last edited:
Nou heb ik 4 jaar terug al bij de bouw van onze woning gekozen voor een warmtepomp (zowel voor verwarming als warm water), dus de vraag of ik een warmtepomp moet nemen heb ik al met "ja" beantwoord... Maar ik ben wel benieuwd naar waarom vanaf 1-1-2016 een warmtepomp interessanter is geworden... Is er een subsidie op de aanschaf gekomen, of speelt er iets waar ook wij van kunnen profiteren?

Overigens bizar met hoe weinig verbruik (relatief) zo'n ding werkt. Met gemiddeld 7.000 Kwh p.j. (ik heb een separate meter voor de warmtepomp, het is zeker met een Tesla niet het totale verbruik uiteraard) kunnen wij een huis van 2.000 kuub verwarmen en van warm water voorzien.
 
Is er een subsidie op de aanschaf gekomen, of speelt er iets waar ook wij van kunnen profiteren?
Subsidie inderdaad: Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) | RVO.nl
Plus een 30% meer belasting op gas, en 18% minder belasting op elektriciteit (getallen zo uit het hoofd).

Overigens bizar met hoe weinig verbruik (relatief) zo'n ding werkt.
Het roer is duidelijk omgegaan bij de overheid, en dat was ook wel te verwachten met alle Groningse perikelen.
Door het gas via een centrale om te zetten in elektriciteit en er vervolgens warmtepompen mee aan te drijven heb je de helft minder gas nodig dan wanneer je gas direct verbrandt... (en je kunt met je wp ook nog eens koelen, wat in de praktijk overigens de besparing weer een beetje teniet gaat doen).
Daarbij komt nog het feit dat de stroommix uit meer dan alleen gas bestaat.

Dit alles dus zonder dat het de overheid maar een cent aan belastinginkomsten kost... De accijns over de benodigde elektriciteit met warmtepomp is (een beetje afhankelijk van de COP van je wp) vergelijkbaar of net ietsjes meer dan de accijns die je over het benodigde gas zou betalen... (uiteraard alleen bij het puur vervangen van de ketel voor een wp zonder het nemen van overige maatregelen in huis).
 
Last edited: