Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

Wat de andere automerken doen

This site may earn commission on affiliate links.

Waterstofauto heeft geen last van dure grondstoffen'​

Feb. 23rd, 2023​

Send to Kindle
view

Tankstations voor waterstof zijn in ons land op de vingers van twee handen te tellen.
Terwijl de batterij-elektrische auto dé oplossing voor emissievrij rijden lijkt, blijven BMW, Toyota en Hyundai in de toekomst van de waterstofauto geloven. 'We hebben alle technologie nodig om onze CO2-uitstoot te reduceren.'
Het is maar een ritje van enkele honderden meters van het iconische Antwerpse Havenhuis van Zaha Hadid naar het waterstoftankstation van CMB Tech. Daar was het de voorbije week veel drukker dan normaal. Een vloot van meer dan tien witte SUV's van BMW stond er met grote regelmaat aan te schuiven voor wat verse kilo's waterstof.
De kudde witte BMW's maakt deel uit van een testvloot van waterstofvarianten van de grote SUV X5 waarmee het Duitse merk de komende jaren het pad wil effenen om uiteindelijk een waterstofauto op de markt te brengen. 'In de tweede helft van dit decennium zou het eerste waterstofmodel bij de dealers moeten staan', zegt Jürgen Guldner, het hoofd van de waterstofafdeling van BMW. 'Ergens in de jaren dertig' is het dan tijd voor een hele reeks waterstofmodellen.
  • Terwijl de batterij-elektrische auto de grote winnaar lijkt van het emissievrij maken van het wegtransport, geloven een aantal merken nog altijd in waterstof als brandstof voor personenwagens.
  • Naast het snel vullen van de tank, zouden waterstof auto's ook kunnen helpen bij het ontlasten van het elektriciteitsnet
  • De hoge prijs van de brandstofceltechnologie en de geringe beschikbaarheid van groene waterstof zijn vooralsnog echter onneembare hordes
Dat lijkt een excentrieke keuze. De klassieke elektrische auto lijkt al geruime tijd het enige emissievrije alternatief voor de benzine- en dieselwagen. Tegen 2026 komen in ons land alleen nog emissievrije auto's in aanmerking voor de fiscale gunstregeling voor bedrijfswagens en nu al rukt de verkoop van elektrische auto's op. In 2022 haalden klanten 37.000 nieuwe elektrische auto's bij de Belgische dealers op. Dat staat in schril contrast met de amper vijftig waterstofauto's die de voorbije tien jaar in ons land werden verkocht.
Tal van autobouwers, van Volvo en Ford tot Tesla hebben de keuze radicaal gemaakt: al hun nieuwe auto's zullen op termijn een batterij-elektrische aandrijving hebben. Andere vormen van emissievrij rijden beschouwen ze als 'een kostbare afleiding'. En niet zonder reden.
TIP
Het nieuws over technologie en innovatie dat u niet mag missen.
Ontvang gratis de wekelijkse update TechTijd.
Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik
Een gebrek aan tankinfrastructuur en beschikbare voertuigen is niet meer dan een deel van de oorzaak van het gebrekkige succes van de waterstofauto. In de eerste plaats is de brandstofceltechnologie, die door waterstof met zuurstof te koppelen een elektromotor aandrijft, veel te duur. Dat prijst waterstofauto's uit de markt, ook tegenover elektrische auto's. De twee waterstofauto's die nu in ons land te koop zijn, kosten ongeveer 80.000 euro. En misschien nog het belangrijkste is de brandstof zelf. Groene waterstof, die is geproduceerd met groene stroom, is nog schaars en duur.
Het is verkwisting om in te zetten op waterstof in deze tijden van energieschaarste, hekelen critici, want de productie ervan kost zeer veel energie. Pas als er grote overschotten aan groene energie zijn, heeft waterstof zin, klinkt het. Het enige grote voordeel voor de gebruiker is de snelheid waarmee de tank gevuld kan worden. Een waterstoftank is in drie tot vier minuten helemaal vol voor een actieradius van ongeveer 500 kilometer. Bij batterij-elektrische auto's duurt dat minstens een half uur.
Toch blijven enkele automerken investeren in waterstofmodellen. Toyota en Hyundai zijn samen met BMW de voortrekkers. Ze kregen het afgelopen jaar een behoorlijke zet in de rug van de Amerikaanse Inflation Reduction Act. Met die roemruchte wet maakt Washington 370 miljard dollar aan subsidies vrij voor de energietransitie in de Verenigde Staten. Een deel dient om de productie van groene waterstof een impuls te geven. Investeerders kunnen voor dergelijke projecten in de VS tot 50 procent van hun kosten gesubsidieerd krijgen.
Eerst beginnen met wat de Inflation Reduction Act (IRA) niet is: een manier om de inflatie terug te dringen. Volgens de begrotingswaakhond van het Amerikaanse Congres verlaagt de in augustus 2022 goedgekeurde omnibuswet de inflatie dit jaar in het beste geval met 0,1 procentpunt.
Wel maakt de IRA 370 miljard dollar aan subsidies vrij voor de energietransitie in de Verenigde Staten. Het uithangbord van de wet, sectie 13401, voorziet tot 7.500 dollar belastingkrediet voor wie een elektrische auto koopt. De grootste angel: het voertuig moet in Noord-Amerika gemaakt zijn. Ook andere groene steun komt, tot ergernis van Europese en Aziatische bondgenoten, met zo'n protectionistische Buy American-provisie.
De IRA bevat ook een pak belastingmaatregelen. Het meest in de kijker loopt een federale minimumbelasting van 15 procent voor bedrijven. Verder laat de wet in theorie Medicare, als ziekteverzekeraar van de overheid voor ouderen de grootste inkoper van geneesmiddelen ter wereld, rechtstreeks onderhandelen over medicijnprijzen. Die sectie, 11001, gaat pas vanaf 2026 in. Die provisie voor het terugdringen van de hoge Amerikaanse zorgprijzen kan nog afgevoerd worden, bijvoorbeeld door een latere Republikeinse president.
BMW's waterstofbaas Guldner ziet nog een reden om nu in de brandstofcel te investeren. Hij wijst op de snel stijgende prijzen van belangrijke batterijgrondstoffen, zoals lithium en nikkel. 'Een waterstofauto heeft geen last van die hoge grondstoffenkosten. Een brandstofcelauto heeft tot twintig keer minder zeldzame aardmetalen nodig dan een batterij-elektrische auto. We gaan alle technieken nodig hebben om de CO2-uitstoot terug te dringen.'
Volgens de BMW-man is waterstof ook hard nodig om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt door een explosie aan elektrische auto's. 'Als je naar het elektriciteitsnetwerk kijkt, worden de kosten van elektrische auto's alleen maar hoger naarmate ze populairder worden. Waterstofauto's worden juist goedkoper als ze populairder worden.'
Hoewel waterstof tot nu toe vooral gezien wordt als een oplossing om het goederenvervoer over de weg te vergroenen, ziet BMW ook mogelijkheden voor personenauto's. 'Maar in eerste instantie vooral voor onze grotere modellen', zegt Guldner. Een blik op de complexe combinatie van grote waterstofcilinders, brandstofcel, elektromotor en batterij maakt duidelijk waarom: de technologie neemt zelfs bij een grote SUV niet alleen alle plaats onder de motorkap in, maar ook die onder de vloer en onder de achterbank.
Waterstofauto's zullen in het begin vooral voor een specifiek publiek zijn, denkt de waterstofbaas van BMW. Hij ziet vooral mogelijkheden bij klanten die weinig laadmogelijkheden in de buurt hebben. De technologie is ook interessant voor chauffeurs die in een koud klimaat rondrijden, want daar verliest de batterij van een klassieke elektrische auto snel haar lading.
 


Allang debunked.

Lithium prijs is bovendien gecrashed, vraag is hoog, produktie neemt toe, prijs daalt weer.

FCEV gebruiken Platinum en Iridium in de brandstofcel, en dat zijn werkelijke rare earth materials die bovendien *verbruikt* worden en niet kunnen worden gerecycled.

Bekende voorraden Platinum zijn miniem, zo’n 200 ton. Lithium is een van de meest voorkomende ertsen op aarde. Raffinage is de bottleneck.


Een FCEV die in een paar minuten tankt is ook een fabeltje. De pomp heeft twintig minuten nodig om weer op druk te komen na een tankbeurt, dus maximáál drie auto’s per uur.

Met een kostprijs van anderhalf miljoen euro per H2 pomp versus 50K voor een Supercharger is de propositie zeer wankel.

@wooter zou je zo vriendelijk willen zijn om deze posts in het waterstof draadje te zetten?
 
wat zuiniger in de winter, deed ik met de tesla ook trouwens maar die had een betere climate control. Hier is 18 graden toch wel warm te noemen en dan zweet ik uit de jas/trui.
Nu je kan zien wat de invloed is van de HVAC op het verbruik in je Tesla zie ik geen enkele reden om je hier zorgen over te maken, laat staan of het veel uithaalt voor je bereik. 19/20° (En seat+stuur heating) is nog geen % op mijn rit van 80km.
 
Niet enkel gas vloeit van Zeebrugge naar Duitsland. Ook heel wat Tesla's.
Interessant om te zien hoe de Q8 en de EQS er het vanaf brengen. In het high-end BEV gamma zit er duidelijk schwung.

The Battle For Germany Begins — Tesla Leads On Models & Brand, Volkswagen Group 1st Among OEMs



The Battle For Germany Begins — Tesla Leads On Models & Brand, Volkswagen Group 1st Among OEMs​

By José Pontes|Feb. 23rd, 2023​

Send to Kindle

After the subsidies-derived sales rush of December, leading to a historic performance, Germany’s plugin vehicle (PEV) market was bound to have a hangover month in January.
And so it did, with this market starting the year with a 33% drop over the same month last year. The almost 40,000 units registered in January 2022 dropped to fewer than 27,000 units this year.
The main culprits for the dismal performance were plugin hybrids (PHEVs), which fell by 53% YoY. Meanwhile, full electrics (BEVs) dropped “just” 16%, to 18,136 units. Pure electrics thus started the year well ahead of plugin hybrids (67% vs 33%), which is far more favorable for BEVs than the result in January of last year (53% vs 47%) and 2022 as a whole (56% vs 44%). It seems evident that 2023 will be the year that PHEVs fall from grace in Germany. It will also be the first year that PHEVs face a market without the support of subsidies…. #NoCoincidences.
This performance allowed the PEV share to start the year at 15.1%, with BEVs alone hitting 10.1%. That is below the January 2022 market share (22% PEV, 11% BEV), but expect these numbers to climb throughout the year, eventually surpassing last year’s result (31% PEV, 18% BEV). We should see a few 40%-plus months in Germany in 2023 … and perhaps 50%-plus months by the end of the year?
top selling electric vehicles in Germany. Tesla Model Y number 1
Looking at the January best sellers, we should make a disclosure first: with several brands playing the “pre-registration” game at the end of 2022, do not give too much value to these first results, as they are impacted by the previous pre-registrations.
Still, there are a few trends that are already visible, one of them being the race between Tesla and Volkswagen Group. Both started the year in full speed mode, each using the best of their strengths.
The Tesla Model Y started the year with an amazing 4,108 registrations, almost four times more units than the runner-up! This allowed the crossover to end the month in 4th in the overall auto market! That might have already settled the discussion regarding this year’s best seller title — in January….
The silver medal was probably the biggest surprise of them all, with the newish Audi Q8 e-tron (a deep refresh of the old Audi e-tron) starting its career with 1,131 registrations. That gives the German SUV an early lead over the remaining competition in the full size category.
The big Audi was just one example of the cavalry that Volkswagen Group recruited in January. The German conglomerate placed five models in the top six positions, and nine models in the top 20. Heck, even the Porsche Taycan (10th in January) was called in for duty!

In the second half of the table, the main surprise is the appearance of the Mazda MX-30 in #11, with the funky compact crossover scoring 499 registrations. That was its best result since December 2020. It seems there is still some life in Mazda in Europe.
There is a record result to celebrate. In #12, the Volkswagen Multivan PHEV, a van-with-windows inspired by a certain ID.BUZZ, scored a record 465 registrations. That made it the surprise leader of the PHEV category! It was just ahead of another unexpected appearance in this table, the #13 Lynk & Co 01 PHEV.
Do not expect Volkswagen’s van-with-windows MPV to stay ahead in the PHEV category, as the category big boys will soon return. (We’re looking at you, Mercedes GLC.) Also, the Volkswagen model will suffer from the internal competition of the aforementioned ID.BUZZ, currently in production ramp-up mode.
With this in mind, the current category runner-up, Geely’s Lynk & Co 01, looks poised to become one of the surprises of this year and a contender for the PHEV leadership trophy in 2023. Now, imagine — a Chinese model … winning the PHEV race … in Germany….
Outside the top 20, in #21, we have yet another Volkswagen Group model, the Audi A6 PHEV (319 registrations). That’s 10 models from Volkswagen Group in the first 21 positions. One thing is certain, Volkswagen does have a looong range of solutions. It might not have the LeBron James of the league, but its bench is the best out there.

Finally, an interesting point, one the Mercedes should reflect on: the flagship Mercedes EQS outsold its cheaper brother, the EQE, in January (284 vs 256). While the EQS is fulfilling its role as the BEV counterpart to the best selling S-Class, the EQE is failing to do the same regarding the E-Class, even being outsold by the six-figure EQS.
Given that the two models share the same attributes, and even the same basic design, one has to wonder why one is failing at the same time the other is flourishing. Is it the greater competition the EQE faces? The fact that the EQS has a hatchback, making it more versatile? Is it other reasons? One thing is certain: while the EQS SUV will only add to the regular EQS’s successful career, the EQE SUV will have the not-so-insignificant task of succeeding where its sedan counterpart has failed. Then there’s the added problem that the regular EQE doesn’t have direct competition (except the niche Audi e-tron GT and Porsche Taycan), while the SUV version will have to deal with the already established (and refreshed) Audi Q8 e-tron and the rising BMW iX.
Germany Top Selling Brands EV Sales Report January 2023
In the brand ranking, high-voltage Tesla (17.1%) shocked the local competition, starting the year in the lead with a significant advantage over Volkswagen (13,4%). It was, nevertheless, a positive start for the Wolfsburg make, especially considering that last year it started in 3rd with 9.9% share.
Mercedes (11.5%) profited from strong results across its extensive lineup to start the year in the last place on the podium, followed by Audi in #4 (10.4%).
BMW had a slow start, in 5th with a paltry 5.2% share. It will be interesting to see if this was just the result of a heavy investment in pre-registrations in the last months of the previous year, with the Bavarian brand recovering in the next few months, or if there is any Tesla influence working on it. Let’s not forget: of the three German Premium Marys, BMW is the most affected by Tesla’s success, considering that customer demographics of BMW and Tesla are the most similar.
Germany TOP OEM Electric Vehicle Sales Report January 2023
Looking at OEMs, Volkswagen Group (35.2%) started the year charging full speed ahead, starting 2023 a full 10 percentage points above January 2022. With the rise of Tesla, at 17.1%, which surged to a shocking 2nd place, Volkswagen Group does not want to leave any chance for the US brand to compete for the OEM title in Germany. With that in mind, in order to counter the success of the superstar Tesla Model Y, the German group relies on a strong (and long) lineup. Who will win? Please make your bets now!
Mercedes-Benz Group was 3rd, with 14.2%. Stellantis, only 6.8%, is far off the podium, at least starting the year ahead of BMW Group (6.4%).
In 6th, we have the Renault–Nissan Alliance, with 4.2% share. It must be hoping that the Dacia Spring and Renault Megane EV will help the alliance join the top 5 soon.
 
  • Informative
Reactions: Bokkerijder
  • Like
Reactions: jr_gn and Maurice1
View attachment 910823
Tesla model 3 cijfers🧐. Slachtoffer van het succes van de Y. Doet zelfs aan het bestaansrecht twijfelen… Ben benieuwd wat er op 1 maart uit de hoed wordt getoverd.
Tesla heeft het prijsverschil tussen de Y en de 3 te klein gemaakt. En daardoor is de Y een pak populairder. Dat die dan ook in Duitsland geproduceerd wordt helpt ook.
 
  • Like
Reactions: EddYct and Maurice1
Deze snap ik even niet, BYD is de grootste concurrent van Tesla en ik moet bekennen dat ik zo'n BYD Han best een mooie auto vindt, maar 120 of 130 kW DC laden en 1 fase 7,4 kW AC laden, dat is niet echt concurrerend. En 1 fase 7,4 kW laden betekent op een 3x25 aansluiting toch dat je maar met 3,7 kW kan laden? Dan duurt het wel heel lang om een 80+ kWh accu vol te krijgen.

 
  • Like
Reactions: Dikkie Dik
Deze snap ik even niet, BYD is de grootste concurrent van Tesla en ik moet bekennen dat ik zo'n BYD Han best een mooie auto vindt, maar 120 of 130 kW DC laden en 1 fase 7,4 kW AC laden, dat is niet echt concurrerend. En 1 fase 7,4 kW laden betekent op een 3x25 aansluiting toch dat je maar met 3,7 kW kan laden? Dan duurt het wel heel lang om een 80+ kWh accu vol te krijgen.


Ja, de Atto zelfs maar een max van 88kW.

Een zes min qua laadspecs imo, zeker met een prijs van 45K.
 
Ben echt benieuwd hoe dit verhaal in Europa verder zal gaan. Het swappen van een batterij is qua concept toch wel OK voor wagens die korte afstanden moeten afleggen.

NIO drivers complete 10,000 battery swaps in Europe
Ik vind het een oplossing voor een probleem dat er niet zou mogen zijn.
Om de 2,5-3 uur een half uur rusten is geen straf. In tegendeel. Zou verplicht moeten zijn.
Voor de swap zal je ook al snel een 10 minuten tot kwartier kwijt zijn. Misschien minder als er niemand voor je is, maar als er net iemand voor is, moet die eerst bediend worden, zijn batterij moet gestockeerd worden en er moet een nieuwe gehaald worden voor jou. Als men vreest voor laadpaalfiles, wat zal dat dan aan de swapstations niet zijn.
SuCs hebben gemiddeld zo’n 12 stalls. Stel, je hebt 3 keer meer tijd nodig dan bij een Swap. Gaat men aan het swapstation dan 4 swapposities voorzien? Ik denk het niet. Wat moet dat niet kosten? Personeel om de swap uit te voeren, personeel om de batterijen weg te voeren, aan de lader te hangen en weer op te halen…
Hoeveel batterijen gaat men voorzien? Hieveel gaan er tegelijk kunnen laden?…
Bij de SuC zit nog marge op de doorlooptijd. Tesla heeft eerder al in piekperiodes de laadlimiet op 80% gezet (al wat hoger is neemt te veel tojd in beslag). Bij een swap is er geen rek.
 
Last edited:
Ben echt benieuwd hoe dit verhaal in Europa verder zal gaan. Het swappen van een batterij is qua concept toch wel OK voor wagens die korte afstanden moeten afleggen.

NIO drivers complete 10,000 battery swaps in Europe
Als ik al onderweg laad dan is dat even snel om op bestemming te komen (heb geen volle accu nodig, maar swap is altijd vol en ook de volle prijs), alleen lange ritten (bv. vakantie) sta ik langer. Meeste van de tijd zou ik dus geen swap doen.

Ik zie er niks in.
 
  • Informative
Reactions: DuurzameHenk
Ik vind het een oplossing voor een probleem dat er niet zou mogen zijn.
Om de 2,5-3 uur een half uur rusten is geen straf. In tegendeel. Zou verplicht moeten zijn.
Voor de swap zal je ook al snel een 10 minuten tot kwartier kwijt zijn. Misschien minder als er niemand voor je is, maar als er net iemand voor is, moet die eerst bediend worden, zijn batterij moet gestockeerd worden en er moet een nieuwe gehaald worden voor jou. Als men vreest voor laadpaalfiles, wat zal dat dan aan de swapstations niet zijn.
SuCs hebben gemiddeld zo’n 12 stalls. Stel, je hebt 3 keer meer tijd nodig dan bij een Swap. Gaat men aan het swapstation dan 4 swapposities voorzien? Ik denk het niet. Wat moet dat niet kosten? Personeel om de swap uit te voeren, personeel om de batterijen weg te voeren, aan de lader te hangen en weer op te halen…
Hoeveel batterijen gaat men voorzien? Hieveel gaan er tegelijk kunnen laden?…
Bij de SuC zit nog marge op de doorlooptijd. Tesla heeft eerder al in piekperiodes de laadlimiet op 80% gezet (al wat hoger is neemt te veel tojd in beslag). Bij een swap is er geen rek.
Die swapstations werken wel automatisch, maar de rest van je bedenkingen zijn volgens mij wel geldig.
Die batterijen moeten ter plaatse ook opgeladen geraken, dus als een swap 5 min duurt, en het herladen van een batterij duurt 30 min, dan heb je bij volle capaciteit zowat 6 batterijen per swapstation nodig. Dat kost een fortuin.

4 swapstations…. 24 batterijen.

Ik zie het probleem ook niet met die laadpauzes.
 
Als ik al onderweg laad dan is dat even snel om op bestemming te komen (heb geen volle accu nodig, maar swap is altijd vol en ook de volle prijs), alleen lange ritten (bv. vakantie) sta ik langer. Meeste van de tijd zou ik dus geen swap doen.

Ik zie er niks in.
Ik zie ook niks in een swap. Stel er staan 20 auto's voor je het duurt 5 minuten zoals ze beweren, dan moet je dus 100 minuten wachten. Als je 20 stalls hebt, dan is er al gauw weer een plekje vrij. Enige voordeel wat er wel lijkt te zijn, je kunt het hele jaar met een goedkopere accu rondrijden en je kunt dan ook opteren voor eenmalig een dikkere accu, maar dat ligt er wel weer aan of die dan ook echt beschikbaar is.