TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC
 1. TMC is currently READ ONLY.
  Click here for more info.

Waterstof of elektrisch

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by gelden, Oct 24, 2015.

 1. Steven

  Steven Member

  Joined:
  May 30, 2013
  Messages:
  726
  Location:
  Netherlands
  +1. Mooi statement. En het klopt gewoon. Geen speld tussen te krijgen :smile:.
   
 2. Maarten

  Maarten Active Member

  Joined:
  Nov 2, 2013
  Messages:
  3,076
  Location:
  Hilversum
  Voor een actie richting Tweede Kamer e.d.: volgens mij hebben we iemand nodig die weet hoe het daar werkt en hoe we het gemakkelijkst contact leggen om een succesvolle actie te krijgen.
  Iemand van hier?
   
 3. Pascal-R

  Pascal-R Active Member

  Joined:
  Mar 19, 2015
  Messages:
  1,320
  Location:
  Zeeland, Netherlands
  20 tesla's op het binnenhof... Volgens mij is het doel niet Tesla te promoten, maar het eerlijke verhaal achter waterstof vertellen. Maar volgens mij heeft het merendeel van de politieke partijen geen enkele interesse in. De VVD is niet bepaald een duurzame partij, zo ook de PVV en het CDA.Verkiezingen 2012: Partijen en hun visie op duurzame energie in NL

  Dus al met al heb ik niet het vertrouwen dat je bij de politiek in Nederland aan het juiste adres zijn. Als je iets op dit vlak wilt moet je de publieke opinie bespelen, bijvoorbeeld via de media, opdat een eerlijk beeld in plaats van het verheerlijkte beeld (alleen water uit de uitlaat, schoon, snel tanken en een grote actieradius).

  Mocht de weg via de politiek wel reëel zijn, dan zouden we moeten bewerkstelligen dat groen links of d66 kamervragen gaat stellen over de auto brief aangezien stimulering van waterstof niet strookt met de doelstellingen
   
 4. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,443
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Je hebt wel een punt Pascal, maar onderschat de fossiele lobby niet, en de gevestigde autoindustrie. Ook uit de afwikkeling van de sjoemeldiesels blijkt de invloed. Ik heb al begrepen dat Tesla ook aan tafel zit om mee te praten over de Autobrief. Wij kunnen. Die meer doen dan aan iedereen uit leggen wat de voor en nadelen zijn. Een onbevooroordeelde discussie of educatie gebaseerd op feiten, dat werkt.

  Het is prima als er een paar waterstof auto's komen. Dat blijkt ook wel uit de verhalen van de eerste Toyota in Californië, waaruit blijkt dat het duur is, en zeer onhandig.

  Helemaal een mooi verhaal is dat ze ergens een tijdelijk waterstofstation hebben neergezet, die net meer dan de helft van de tank kan vullen. En daar moet je dan je dan ook nog naar toe rijden.....
   
 5. AnalysiZ

  AnalysiZ Active Member

  Joined:
  Apr 4, 2013
  Messages:
  2,629
  Location:
  de Kempen
  In Berlijn zijn we door de aanwezigheid best wel succesvol geweest. De kern van het debat daar was dan ook dat er nog geen praktische EVs waren om grotere afstanden af te leggen... en dan rijden wij daar rondjes met Noren, Oostenrijkers, Kroaten, Nederlanders etc.... :biggrin:
  Daarbij is er ook een medewerker van de groenen bij mij om info komen vragen, en zijn ogen werden echt geopend met wat al mogelijk was... En we moeten ergens beginnen....

  Mocht de weg via de politiek wel reëel zijn, dan zouden we moeten bewerkstelligen dat groen links of d66 kamervragen gaat stellen over de auto brief aangezien stimulering van waterstof niet strookt met de doelstellingen
   
 6. Glitch

  Glitch Member

  Joined:
  Oct 28, 2014
  Messages:
  948
  Location:
  The Netherlands, Europe
  Ik sla hem even op, maar denk eerder dat het bij hem is: Er is iets niet in orde.
   
 7. EnIgmA_BE

  EnIgmA_BE Member

  Joined:
  Jun 19, 2015
  Messages:
  171
  Location:
  Overpelt, Belgium
  Dat is er eentje om van buiten te leren!
   
 8. Art747

  Art747 Member

  Joined:
  Nov 19, 2015
  Messages:
  560
  Location:
  Haarlemmermeer (Netherlands)
  #128 Art747, Nov 23, 2015
  Last edited: Nov 23, 2015
  Ik had al in een ander draadje (over model X -- off topic) al verwezen naar het verslag over de behandeling van de Tweede Autobrief in de vaste kamer commissie voor financien op 3 sep 2015. Oordeel zelf...... Algemeen overleg: "Autobrief 2" | Tweede Kamer der Staten-Generaal
   
 9. robertvg

  robertvg Extremely Well-Known Member

  Joined:
  Jul 3, 2015
  Messages:
  5,120
  Location:
  Amsterdam, Netherlands
 10. Zuid5.nl

  Zuid5.nl Member

  Joined:
  Aug 2, 2013
  Messages:
  700
  Location:
  Oostzaan NL
 11. widodh

  widodh Model S 85 and 100D

  Joined:
  Jan 23, 2011
  Messages:
  6,853
  Location:
  Venlo, NL
  En elke dag die voorbij gaat komen er reguliere laadpunten, CCS/CHAdeMO en/of SuC's bij! Elke dag komt elektrisch dus verder op voorsprong dan waterstof.

  Over 2 jaar is dit verschil zo gigantisch dat waterstof dat nooit meer in haalt!
   
 12. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,687
  Laat ons hopen!
  Onderschat alleen de kracht niet van het grote kapitaal zowel in hardware (stankstations)als software (greenwashing). 2 jaar geleden vond je hier ook nog geen enkel gastankstation en nu minstens elke 50km
   
 13. Energie Gratiz

  Energie Gratiz Active Member

  Joined:
  Sep 27, 2013
  Messages:
  2,563
  Location:
  Groningen - The Netherlands
  #133 Energie Gratiz, Jan 15, 2016
  Last edited: Jan 15, 2016
  Dat is te kort door de bocht hoor! Let wel, ik geloof ook totaal niet in waterstof, maar als er een uitvinding wordt gedaan (een echte) zou dat zo maar kunnen veranderen. Deze week was in het nieuws dat mierenzuur gebruikt kan worden om eenvoudig waterstof te maken IN DE AUTO ZELF. Dus mierenzuur tanken en de auto zorgt voor de rest. Ik kan echt niet beoordelen of dat de ontdekking is waar de waterstof-auto op zit te wachten, maar ik kan het ook niet uitsluiten (iemand anders misschien wel). Duidelijk is ook wel dat de mierenzuur-ontdekking/technologie ook nog in een experimenteel stadium is en zeker nog niet geschikt om nu toe te passen in waterstof-auto's.
   
 14. EnIgmA_BE

  EnIgmA_BE Member

  Joined:
  Jun 19, 2015
  Messages:
  171
  Location:
  Overpelt, Belgium
  Mierenzuur in reactie met een katalysator. Ik ben geen chemicus, maar met een reactie heb je afvalstoffen! Zou wel eens willen weten welke afvalstoffen. (misschien nog wel erger dan bij verbrandingsmotor)

  Als je even wat verderzoekt : Mierenzuur - Wikipedia

  Ik denk niet dat ik dat in mijn auto wil hebben. Ik blijf wel elektrisch rijden!!! :biggrin:
   
 15. CO2CLEAN

  CO2CLEAN Olivier Willemsen

  Joined:
  Apr 3, 2015
  Messages:
  3,145
  Location:
  Netherlands
  #135 CO2CLEAN, Jan 16, 2016
  Last edited: Jan 16, 2016
  Helemaal eens. Op dit moment is waterstof simpelweg geen realistische oplossing, echter sta ik wel open voor waterstof zodra aanpassingen mogelijk zijn en grote nadelen weggenomen worden. Ik probeer open te staan voor nieuwe technologieën die een duurzame wereld ondersteunen:

  It is not the most intellectual of the species that survives; it is not the strongest that survives; but the species that survives is the one that is able to adapt to and to adjust best to the changing environment in which it finds itself……so says Charles Darwin in his “Origin of Species.”
   
 16. Adm

  Adm Active Member

  Joined:
  Jun 7, 2010
  Messages:
  1,655
  Location:
  The Netherlands
  Het produceren van mierenzuur begint met elektrolyse van water en het uit de lucht halen van CO2. Dan moeten deze twee samengevoegd worden tot mierenzuur. We weten hoe beroerd de efficiëntie van elektrolyse is en daar worden nog twee stappen aan toegevoegd. Ik ben benieuwd hoeveel energie er in het kant en klare product zit.

  Mierenzuur (HCO2H) bevat 4,3799% waterstof. Dat betekent dat je voor iedere kg waterstof 22,83 kg mierenzuur moet meenemen.

  Een tankwagen benzine neemt 42'000 liter mee. Dit is ongeveer 30 ton. 30 ton mierenzuur bevat 1324 kg waterstof. Op 42'000 liter benzine kun je (1:15) 630'000 km rijden, op 1324 kg waterstof (1:100) 132'400 km

  Om hetzelfde aantal km's per tankwagen te kunnen rijden heb je dus 4,75x meer tankwagens nodig. Dit is ondenkbaar, dus moet het waarschijnlijk decentraal geproduceerd worden maar wat betekent dat voor de efficiëntie van het hele proces?

  Mierenzuur is niet zo makkelijk brandbaar of explosief. Als het echter warm (boven 46,5 graden celcius) wordt dan is het weer niet zo'n fijn materiaal.

  Het is waarschijnlijk theoretisch mogelijk, maar ik twijfel er aan of het echt zinvol is.

  - - - Updated - - -

  De CO2 die in het begin van het proces uit de lucht gehaald wordt, komt er aan het einde van het proces weer uit.
   
 17. Fred85D

  Fred85D Member

  Joined:
  Mar 6, 2015
  Messages:
  418
  Location:
  Rotterdam, Holland
  Dank heren, had geen idee of dit (mega) media offensief echt iets te betekenen had. Niet dus. Leuk voor een paar studenten om een doctoraal te behalen maar meer is het dus ook niet (hoewel de PR'er van dat clubje is wel een goeie gezien de aandacht)

  Weet nu dus ook hoe op vragen te antwoorden die mij gesteld worden: 4,75x meer mierenzuur dus per tank beurt.
  Waar haal je die enorme hoeveelheid eigenlijk vandaan?
   
 18. Adm

  Adm Active Member

  Joined:
  Jun 7, 2010
  Messages:
  1,655
  Location:
  The Netherlands
  Eenvoudig. Je bouwt een waterstofstation waarbij je nog een mierzuurinstallatie bouwt. Je tapt gelijk in het hoogspanningsnet om voldoende stroom te hebben voor het proces en je kunt knallen! (flauw grapje)
   
 19. widodh

  widodh Model S 85 and 100D

  Joined:
  Jan 23, 2011
  Messages:
  6,853
  Location:
  Venlo, NL
  De natuurwetten spreken echter allemaal tegen waterstof of een andere chemische reactie. Mijn basis natuurkunde en scheikunde vertellen mij alleen maar dat hoe meer stappen je maakt hoe meer energie er verloren gaat.

  Technisch gezien gaat de energie niet verloren, maar wordt het omgezet in een vorm (warmte) waar wij op dat moment niets aan hebben.

  Waterstof, mierenzuur, allemaal het zelfde. Een reeks met chemische reacties die uiteindelijk electriciteit leveren en daarmee een elektro motor voeden. Dat kan je ook doen met een accu en ook daar worden steeds betere stappen in gemaakt, om niet te vergeten:

  - Litihium-Air
  - Super condensatoren

  Nee, ik ben zeer skeptisch tegenover waterstof en elke keer dat ik een bericht zie sla ik aan het rekenen en kom ik tot de ontdekking dat het gewoon niet werkt.

  Ook spreekt iedereen maar altijd over een "energie overschot" van zon en wind. Nou, graag! Zoals ik al vaker zeg, dan ga ik mijn hele huis op 22C opwarmen. De energie is immers toch 'over'?

  Ik geloof er gewoon niet in. Té veel natuurwetten spreken een waterstof economie gewoon tegen.
   
 20. EnIgmA_BE

  EnIgmA_BE Member

  Joined:
  Jun 19, 2015
  Messages:
  171
  Location:
  Overpelt, Belgium
  Helemaal mee eens. Gratis energie heb je van de zon, wind en water. Echter heb je hier ook nog altijd apparatuur nodig om de energie te oogsten. Eens de apparatuur aanwezig is kost(onderhoud) het niet veel meer om hier gebruik van te maken.(Je moet geen extra energie/reactie toevoegen)
  Al de rest werkt op reactie tussen stoffen, ontploffingen. Je moet energie toevoegen om meer energie te oogsten.
  Eigenlijk is de switch niet moeilijk te maken als je er nuchter over nadenkt.
  Het grootste probleem is dat indien je wil genieten van deze gratis energie je eerst moet investeren(zonnepanelen, Tesla, warmtepomp, ...).
  En deze kost willen veel mensen niet aangaan. Ook al kan je perfect aantonen dat het rendement beter is, en dat je de investeringen kan terugverdienen.

  Hier in Vlaanderen wou niemand zonnepanelen, tot ze met de absurde subsidies begonnen. Toen moest iedereen panelen hebben. Niet voor de zonne-energie. wel voor de certificaten!
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC