Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

Anyone else's Autopilot not working?

zzzzdoc

Member
Sep 14, 2014
186
15
Tampa Bay, Florida
My car "successfully" downloaded the 7.0 upgrade yesterday, but when it finished, it gave me a message saying Autosteer not available. Call Tesla. This is on a P85D, with all the appropriate hardware.

Called last night. Never heard back. Called this morning. They said they'd get back to me. Still waiting.

Am I the only one this happened to?
 

msnow

Active Member
Jul 14, 2015
4,951
2,236
SoCal
My car "successfully" downloaded the 7.0 upgrade yesterday, but when it finished, it gave me a message saying Autosteer not available. Call Tesla. This is on a P85D, with all the appropriate hardware.

Called last night. Never heard back. Called this morning. They said they'd get back to me. Still waiting.

Am I the only one this happened to?

Never heard this complaint before. Assume you tried rebooting both screens.
 

slevit1md

Member
Jun 22, 2015
297
175
Oregon
My car "successfully" downloaded the 7.0 upgrade yesterday, but when it finished, it gave me a message saying Autosteer not available. Call Tesla. This is on a P85D, with all the appropriate hardware.

Called last night. Never heard back. Called this morning. They said they'd get back to me. Still waiting.

Am I the only one this happened to?
I also saw that message when I first turned on the car after the update and was pretty worried for a minute or so. However, I backed out of my garage, went into the settings to turn auto-pilot on, drove off, and it's been working perfectly since. I haven't seen that message show up again.
 

jshear

Member
May 17, 2015
61
33
Toronto Canada
I also saw that message when I first turned on the car after the update and was pretty worried for a minute or so. However, I backed out of my garage, went into the settings to turn auto-pilot on, drove off, and it's been working perfectly since. I haven't seen that message show up again.


I had the same message too. I drove out of my driveway and tested Autopilot with no issues. I just haven't been able to get the parking working yet?


Jeff
 

anxman

Member
Dec 21, 2014
362
59
san francisco, ca
I was unable to complete installation of the 7.0 firmware on my early model P85D. My car is currently at the Tesla SC and they've advised that the drive unit will need to be replaced to get AP working properly. It's a part inside of the driveunit that is incompatible and disassembling the drive unit is more expensive than replacing it. Ask them to pull the logs from your vehicle and they will be able to figure it out.

The loaner car that they provided has 7.0 / AP so I was able to finally use it today. It's pretty epic. As good as I hoped it would be.
 

bancroftc

Member
Sep 21, 2015
179
10
Austin, TX
My car "successfully" downloaded the 7.0 upgrade yesterday, but when it finished, it gave me a message saying Autosteer not available. Call Tesla. This is on a P85D, with all the appropriate hardware.

Called last night. Never heard back. Called this morning. They said they'd get back to me. Still waiting.

Am I the only one this happened to?

Did you turn on Auto-Steer in your vehicle settings? Mine was defaulted to off after the update. I would assume you did, but just in case...
 

e-FTW

New electron smell
Aug 23, 2015
3,288
3,109
San Francisco, CA
In my case, the auto-steer button and the other one (lane-keeping?) are greyed-out and off.
I have not taken the car out of the garage yet to see if that changes things.

I also noticed that the lane departure warning was now off, which I had on before the update. I turned it back on.
 

stevem

Member
Apr 1, 2015
193
118
NJ USA
I had that too on Thursday. Used autosteer on the way to work that morning (for the first time), used it going to lunch. Way back to work from lunch "auto pilot not available call tesla". I didn't want to make a big deal of it with 3 coworkers in the car who would have said "oh look it's crashed already". But then parked, got out, went back in and it was ok. Haven't seen it since. Maybe it was a glitch. I probably shouldn't use "crash" when talking about autosteer software.
 

e-FTW

New electron smell
Aug 23, 2015
3,288
3,109
San Francisco, CA
In my case, the auto-steer button and the other one (lane-keeping?) are greyed-out and off.
I have not taken the car out of the garage yet to see if that changes things.

I also noticed that the lane departure warning was now off, which I had on before the update. I turned it back on.

Took it out the next day and all was well.
 

svp6

Member
Sep 6, 2014
731
771
MN
I enabled the autosteer, but as soon as I put the car in drive the autosteer grays out. On the dash I can see the picture of the steer also grayed out. Reboot did not help.
 

ecarfan

Well-Known Member
Sep 21, 2013
19,220
13,868
West Vancouver, British Columbia
I enabled the autosteer, but as soon as I put the car in drive the autosteer grays out. On the dash I can see the picture of the steer also grayed out. Reboot did not help.
Autosteer won't be available to engage until you are driving and the display shows that it is recognizing the lane lines; you will see the lane lines displayed in grey. At that point you pull the cruise control stalk fully towards you twice in quick succession, then the Autopilot wheel icon will turn blue, the lane lines will change to blue, and the car will start steering on its on.
 

garygid

Member
Aug 11, 2014
620
114
Laguna Hills, Orange County, CA
On the Settings screens, some options are "greyed out" if you are not in Park,
so that they cannot be changed while in a "driving" mode, probably for safety,
or the software just does not handle such a basic mode chance while "driving".

So, Install, Reboot both the touch screen and the dashboard, and check all settings ...
as a normal procedure to handle an update or revision. You never
really know what might have changed, improved, or developed a bug.

Thus, be cautious, thinking of SAFETY first.

Cheers, Gary
 

Nigel Tufnel

Member
Oct 3, 2013
171
30
SF Bay Area
My car "successfully" downloaded the 7.0 upgrade yesterday, but when it finished, it gave me a message saying Autosteer not available. Call Tesla. This is on a P85D, with all the appropriate hardware.

Called last night. Never heard back. Called this morning. They said they'd get back to me. Still waiting.

Am I the only one this happened to?

My girlfriend's car had the same issue today. She had downloaded 7.0 two days earlier. After re-booting twice, we called Tesla service as the displayed message suggested. They said they'd call back, and did soon thereafter. They scheduled a Monday service visit. A few minutes later they called back again with some suggestions which didn't resolve the problem. We then went to lunch and when we returned in an hour the message had disappeared and the autopilot worked just as it had prior to the problem. I'm assuming it was a temporary glitch.
 

About Us

Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.

Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


SUPPORT TMC
Top