TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

Car takes over 5 minutes to "TURN ON" after long term parking

Discussion in 'Model S: User Interface' started by nolngrgrsngslde, Jul 14, 2013.

  1. nolngrgrsngslde

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    151
    After leaving the car parked and plugged in for a few days, the car takes a long time to TURN ON. Touchscreen and air conditioner are usable, the center console seems to be operational. It just says "CAR OFF". I even rebooted the center console. When it finished booting, it went back to waiting.

    This goes on for about 5 minutes and finally it turns ON . During normal , everyday, type of driving, this does not occur.

    I have taken two trips in the last month, and both times i was gone for more than two days, this happened both times.

    Any idea what is the car doing during that time.

    Thanks.
     
  2. jerry33

    jerry33 S85 - VIN:P05130 - 3/2/13

    Joined:
    Mar 8, 2012
    Messages:
    12,754
    Location:
    Texas
    What firmware version? (Press the T on the 17" Display to see the version)
     
  3. Cosmacelf

    Cosmacelf Active Member

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    3,399
    Location:
    San Diego
    Last couple of weeks I've had my car parked for about a week each time and I came back to a normal car. Not sure why you're seeing what you're seeing. Maybe your 12V battery is weak? I'd call Tesla...
     
  4. Discoducky

    Discoducky Active Member

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Messages:
    2,884
    Location:
    Seattle
    Take a pic of the "Car off" screen and the firmware version please. Also, what is the SOC (how many range miles left in the battery). Did you try to put the car into drive or reverse? This behavior hasn't been reported AFAIK. Also, TM knows when the 12V is going bad so that might not be the reason.
     
  5. ckessel

    ckessel Active Member

    Joined:
    Jan 15, 2011
    Messages:
    4,266
    My car says "Car Off" every morning until I put my foot on the brake. Sometimes it takes 2-4 seconds of holding it on the brake for it to wake up.
     
  6. MikeK

    MikeK R#129, TSLA shareholder

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Messages:
    1,133
    Location:
    San Francisco Bay Area
    I would report it to Ownership. It doesn't sound normal to me. I've left the car for a week at a time and it turned right on when I got back. In my case it was not parked at home so it was unplugged.
     
  7. gregincal

    gregincal Active Member

    Joined:
    Oct 26, 2012
    Messages:
    2,137
    Location:
    Santa Cruz, CA
    I just got back from a month long trip, and the only thing I noticed is that the walk up door unlock didn't work, I had to press the unlock button (I suspect they stop scanning for the key after a few days to save energy). I definitely didn't have any delay in being able to drive the car.
     
  8. NigelM

    NigelM Recovering Member

    Joined:
    Apr 3, 2011
    Messages:
    13,257
    Location:
    Sarasota, FL
    That's normal behavior.

    - - - Updated - - -

    That's normal also.
     
  9. GHmagic6

    GHmagic6 Sig #610

    Joined:
    Feb 17, 2012
    Messages:
    16
    Location:
    Los Angeles, CA
    My "S" just went in for service for this exact same thing. It started doing it occasionally, but progressed to darn near every time I got in the car. I was able to get in the car, but the center console & speedo display would stay dark for a good long while and then finally reboot. We'll see what the service center says about it.
     
  10. nolngrgrsngslde

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    151
    I am on code version 4.5 (1.33.54).

    The SOC when it happened was about 212 miles or about 85% which is the limit that i have it set at. The car was left plugged in both times.

    The console was not dark. It was operational, I even rebooted it. It just says CAR OFF. did not say anything about the key fob either.

    I will report it to ownership.

    Thanks.
     
  11. Only Trons

    Only Trons Member

    Joined:
    Jun 22, 2013
    Messages:
    261
    Location:
    Northern Virginia
    No such problems experienced with our S 85. We have left it in garage while gone for one week (twice) and two weeks (once), plugged into 120V outlet. I don't remember which software version we had for each event.....
     
  12. mknox

    mknox Well-Known Member

    Joined:
    Aug 7, 2012
    Messages:
    8,565
    Location:
    Toronto, ON
    I'll let you know when I get back home next Wednesday (taking a bit of a California vacation after TESLIVE). I've been watching my Energy Detective logs and see the car take about 5 kWh for two days, then skip a day, then take 5 kWh the next and so forth. I've never left the car parked before, so I guess this is the "top up" process at work (I left the car at 60% charge).
     

Share This Page