TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

CO2 uitstoot met je Model S????

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by DiederikS, May 19, 2016.

 1. DiederikS

  DiederikS New Member

  Joined:
  May 19, 2016
  Messages:
  3
  Location:
  Utrecht
  Jup, het klinkt nogal onlogisch kijkend naar waar de Tesla onder andere voor staat maar, rijden in een Tesla betekent op dit moment* dat je meedoet aan het CO2-uitstoot verhaal. En eigenlijk is dat ook niet zo heel gek, toch? Bedoel, die elektriciteit wordt ergens in opgewekt en in het huidige Nederland (België weet ik eigenlijk niet zo goed) wordt de meeste elektriciteit opgewekt met aardgas of steenkool. Ik kwam hierop via onderstaande site:

  Tesla CO2 uitstoot berekenen | HoeVet.nl

  Wat is jullie idee hierover?

  * Op dit moment omdat Elon natuurlijk bezig is met het veroveren van de wereld met SolarCity :)
   
 2. Rick A.

  Rick A. Member

  Joined:
  Aug 26, 2015
  Messages:
  900
  Location:
  Netherlands
  Je hebt zaken die binnen jouw cirkel van invloed liggen en zaken die daarbuiten plaats vinden.
  Dat er nog een groot deel "bruin stroom" tussen al het duurzame stroom zit ligt mijns inziens buiten mijn cirkel van invloed.

  Dit soort berekeningen vind ik dus ook geheel oninteressant.

  Voor mijzelf kan ik zeggen dat ik de bewezen groenste energieleverancier heb gekozen en in een Tesla ga rijden. De rest laat ik over aan politiek Den Haag. Welterusten meneer de president.

  P.s. ik ben ook niet roomser dan de paus en zal eerlijk bekennen dat ik de Tesla niet gekozen heb omwille van het milieu. Dat argument stond niet eens op de lijst. Wel ben ik dankzij de Tesla bewust gaan kijken naar mijn energieleverancier en overgestapt naar een "groenere". Ook de mogelijkheid van zonnepanelen onderzocht, maar dat blijkt voor ons huis & ligging een onmogelijke business case.
   
 3. m0rph

  m0rph Member

  Joined:
  Nov 20, 2014
  Messages:
  586
  Location:
  Belgium
  Mijn Tesla is fiscaal groen en stoot geen belastingen uit.
  Dichter bij boomknuffelen dan dit, ben ik nooit geraakt...
   
  • Funny x 4
  • Like x 2
 4. Xfrank

  Xfrank Well-Known Member

  Joined:
  Jun 16, 2012
  Messages:
  7,814
  Location:
  Waasmunster, Belgium
  lees eerst zorgvuldig alle draadjes en posts, en als je dan nog niet weet hoe we er tegenover staan, stel dan uw vraag nogmaals.;)
   
 5. Keezje

  Keezje Active Member

  Joined:
  Dec 17, 2013
  Messages:
  2,174
  Location:
  Netherlands
  Als ik er niet van overtuigd zou zijn dat we voor het milieu over moeten op EV, reed ik nog steeds een onopvallende tweedehandse. CO2 zit nu al goed en wordt steeds beter, lokale uitstoot lijkt me evident.
   
 6. BobbyKings

  BobbyKings Silver

  Joined:
  Oct 1, 2015
  Messages:
  1,484
  Location:
  Voorburg, Netherlands
  • Like x 2
  • Funny x 1
 7. robertvg

  robertvg Extremely Well-Known Member

  Joined:
  Jul 3, 2015
  Messages:
  3,814
  Location:
  Amsterdam, Netherlands
  @DiederikS; welkom op het forum.
  Dit soort onderwerpen hebben we hier uiteraard al veeeeeeele keren bediscussieerd.
  @CO2CLEAN heeft er een hele mooie blog over geschreven; Olivier Willemsen , misschien een idee om die eens te sturen naar de auteurs van die website.
  Hoe vet is dat ?
   
  • Like x 1
 8. CO2CLEAN

  CO2CLEAN Olivier Willemsen

  Joined:
  Apr 3, 2015
  Messages:
  3,024
  Location:
  Netherlands
  #8 CO2CLEAN, May 19, 2016
  Last edited: May 19, 2016
  Alle elektriciteit gaat gepaard met CO2-uitstoot. Ook de elektriciteit die opgewekt wordt met zonnepanelen, waterkrachtcentrales en windmolens. De bouw van de zonnepanelen etc moet immers ook meegenomen worden in de berekening. Waar bovenvermelde website niet goed zit, is dat men rekent met zo'n 545 gram CO2 per kWh. Dat is hoger dan het gemiddelde van grijze stroom (enkel kool, gas en kernenergie) in Nederland (526 gram per kWh) en veel hoger dan het gemiddelde van alle elektriciteit (dus ook groenere opwekking) in Nederland (355 gram per kWh). Deze 355 gram per kWh mag gebruikt worden als geen duidelijkheid bestaat over de bron van de elektriciteit.

  Als men rekent met enkel groene stroom wordt het verschil nog veel groter. Het is immers mogelijk om een energiecontract te sluiten met de energieleverancier voor enkel groene stroom. Elektriciteit opgewekt met groene stroom kent een heel lage CO2 uitstoot per kWh. Water = ongeveer 4 gram per kWh, Zon = ongeveer 70 gram per kWh en wind = ongeveer 12 gram per kWh. In mijn blog heb ik een en ander samengevat met vermeldingen naar de oorspronkelijke bronnen: willemsenolivier.wordpress.com

  Ik heb zojuist een reactie achtergelaten met een tip om de berekening wat eerlijker te maken en aan te geven dat het raadplegen van het stroometiket van je eigen energieleverancier het meest accurate resultaat oplevert.
   
  • Like x 8
  • Helpful x 1
 9. robertvg

  robertvg Extremely Well-Known Member

  Joined:
  Jul 3, 2015
  Messages:
  3,814
  Location:
  Amsterdam, Netherlands
  Die site kan sowieso naar /dev/null, 200Wh/km wordt omgerekend naar een benzineverbruik van 1-op-15 bij 9.1kw/liter.
  1 op 45 lijkt er meer op.
  Heb ik er GRRR! toch weer 5 minuten aan verspild.
   
 10. basvk

  basvk Active Member

  Joined:
  Dec 27, 2013
  Messages:
  2,940
  Location:
  Eindhoven
  Haha die site bewijst alleen maar dat degene die die mooie calculator in elkaar gehackt heeft niet kan rekenen of zichzelf zo'n goeie programmeur vindt dat ie het niet nodig vindt om zijn brol te testen.

  Mijn idee is dat een auto met elektrische motor vele malen beter rijdt en presteert dan een vergelijkbare ICE. Dat was voor mij genoeg reden om zo'n auto te bezitten, en de business case werd uiteraard ook geholpen doordat de overheid me bij de aanschaf een beetje korting gaf op mijn belastingaangifte. Het beter-voor-het-milieuverhaal kreeg ik er gratis bij.

  Ter vergelijking, ik reed hiervoor een 6 liter V8 die met fluwelen voet 1 op 8 haalde (maar eigenlijk kwam ie niet boven de 1 op 6 uit) en had toen nog geen enkele interesse in global warming. Ik vond het allemaal ver van mijn bed show en wist helemaal of en hoe urgent het was.

  Sinds ik die Tesla heb ben ik me bewust geworden van het global warming probleem. Ik ben vervolgens overgestapt op een 100% groene energieleverancier (Groene energie voor thuis of op de zaak), ik heb zonnepanelen geplaatst en heb ik mijn huis laten isoleren en voorzien van zeer lage temperatuurverwarming en elektrische warmtepomp.

  Je zult begrijpen dat mijn bijdrage aan CO2 drastisch is verlaagd als gevolg van de aanschaf van de Tesla. Niet alleen omdat de auto zelf (indirect) minder CO2 uitstoot, maar vooral ook vanwege de bewustwording en de daaropvolgende investeringen in huis.
  Bijkomend voordeel is dat als gevolg van al deze investeringen zowel mijn reiscomfort als mijn comfort in huis sterk verbeterd zijn (yay zo'n warmtepomp kan ook koelen!), met een veel lagere energierekening op de koop toe. Ik ben niet de enige hier met zo'n verhaal.

  Verder wil ik alleen nog maar toevoegen dat de cylindermotor op fossiele brandstoffen volledig aan het eind van zijn ontwikkeling zit, er zijn heel weinig mogelijkheden om de CO2 uitstoot daarvan verder te beperken. De opwekking van groene elektriciteit en het elektrisch rijden zijn daarentegen nog in de beginfase, er is nog zo'n enorme hoeveelheid verbetering te halen, en dat terwijl EV's nu al (veel) minder CO2 genereren dan ICE's.
  Hier ligt de toekomst.
   
  • Like x 7
 11. DiederikS

  DiederikS New Member

  Joined:
  May 19, 2016
  Messages:
  3
  Location:
  Utrecht
  Ja dat denk ik dus ook, niet iedereen die een Tesla koopt doet dat in eerste instantie vanwege het milieu maar het helpt je er wel bij om er over na te gaan denken. Ik denk overigens niet dat degene die deze calculator heeft gemaakt tegen EV en pro verbrandingsmotor is hoor, er staan op die site best wat blogs over (schone) energie. Anyway, het lijkt alsof de calculator nu offline is. Weet niet wat dat betekent.
  @CO2CLEAN: Ik heb je blog gelezen! Goed verhaal!
   
  • Like x 1
 12. Basvdpoel

  Basvdpoel Member

  Joined:
  Feb 24, 2014
  Messages:
  1,344
  Location:
  Alphen aan den Rijn
  Ik heb mijn Tesla idd niet gekocht omdat ie zo groen is.
  Maar nu ik hem heb liggen er wel zonnepanelen op m'n dak heb ik groene stroom en komt er dit jaar hoogst waarschijnlijk een warmtepomp.
   
  • Like x 2
 13. robertvg

  robertvg Extremely Well-Known Member

  Joined:
  Jul 3, 2015
  Messages:
  3,814
  Location:
  Amsterdam, Netherlands
  "Tijdelijk niet beschikbaar, onze excuses" staat er nu op de site, hoera !
  Next target: de Koch brothers :)
   
  • Funny x 1
 14. Nexus

  Nexus Member

  Joined:
  Aug 25, 2015
  Messages:
  950
  Location:
  Brabant, Netherlands
  #14 Nexus, May 20, 2016
  Last edited: May 20, 2016
  Het valt me vaker op dat door sceptici het argument 'is niet 100% duurzaam' wordt gebruikt en daarmee het hele idee wordt verworpen. Alsof iets dat niet perfect is geen verbetering kan zijn.

  Feit #1: De perfecte oplossing bestaat niet. Als we daarop blijven wachten en ondertussen verbeteringen niet omarmen (omdat we op de perfecte oplossing blijven wachten), is het te laat.

  Feit #2: Een Tesla op grijze stroom is al duurzamer dan een ICE op fossiel. Een Tesla op duurzame stroom is enorm veel schoner dan welke ICE ook. Een EV is kortom qua gebruik zo schoon als de energie die je erin stopt. Met een EV wagenpark levert een verduurzaming van de energie opwekking dus direct resultaat op. Met een ICE wagenpark is dit onmogelijk.

  Wat Tesla uniek maakt is dat het gewoon de eerste echt begeerlijke EV is; eentje die ook heerlijk rijdt en qua techniek voorop loopt, los van het duurzaamheidsargument. Dit argument hoeft dus geen primaire reden te zijn om de Tesla aan te schaffen. Daarmee wordt de EV voor het eerst uit de 'boomknuffelaars hoek' gehaald. Iemand die voorheen een V8 rijdt, kan nu met veel plezier Tesla rijden. En ondertussen wordt het wagenpark toch steeds elektrischer (zie feit #2).
   
  • Like x 1
 15. Rick A.

  Rick A. Member

  Joined:
  Aug 26, 2015
  Messages:
  900
  Location:
  Netherlands
  En mocht de "S" voor Samson staan: stuur gerust Olivier's blog naar uw collega's voor discussie in het kader van autobrief nummer ##.
  ;)
   
  • Funny x 1
 16. Keezje

  Keezje Active Member

  Joined:
  Dec 17, 2013
  Messages:
  2,174
  Location:
  Netherlands
  Tesla CO2 uitstoot berekenen


  Tijdelijk niet beschikbaar, onze excuses
   
 17. Wolfke

  Wolfke Member

  Joined:
  Feb 26, 2015
  Messages:
  465
  Location:
  Keerbergen, België
  Los van het feit dat de meesten zonnepanelen hebben en/of een groene energie leverancier, houden die simpele geesten ook rekening met het feit dat voor de ontginning van aardolie en het omvormen naar smerige troep voor ICE'en, ook stroom vergt? Wordt die stroom ook mee gerekend in de reeds gekende/gesjoemelde CO2 uitstoot? :mad:

  En als we dan toch bezig zijn... voor het bouwen van een boorplatform zal ook wel energie nodig zijn geweest... o_O
   
 18. Nexus

  Nexus Member

  Joined:
  Aug 25, 2015
  Messages:
  950
  Location:
  Brabant, Netherlands
  Wordt voor het gemak vaak vergeten, ook in het argument 'Er is helemaal niet genoeg stroom om iedereen elektrisch te laden rijden'.
  Dat argument is dan altijd vrij gemakkelijk aan flarden te schieten ;).
   
 19. CO2CLEAN

  CO2CLEAN Olivier Willemsen

  Joined:
  Apr 3, 2015
  Messages:
  3,024
  Location:
  Netherlands
  Heb reactie gehad van hoevet.nl waarin ik werd bedankt voor de feedback. Hij/zij heeft mijn blog gelezen en wat info gedownload. De calculator wordt aangepast en er komt misschien nog wat meer bij. Zeer positieve reactie dus kudos voor hoevet.nl
   
  • Like x 7
 20. Mosterdmaker

  Mosterdmaker Member

  Joined:
  Dec 13, 2013
  Messages:
  210
  Location:
  Zierikzee
  Nu denk eens even uit de box...
  zelf investeerde ik naast de zonnepanelen op mijn bedrijfje, de eerste 52 al in het jaar 2000...
  in een partij zonnepanelen voor op een nabijgelegen school, de school huurt ze, met recht van koop over enkele jaren, en heeft jaarlijks ca 2000 euro besparing! Leg een pasr panelen extra en spreek af dat je bij een school of buurman etc etc dan meteen kunt laden!
  grt tons mosterd .nl
   
  • Like x 3
  • Informative x 1

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC